BALOT NFT

CATPC

CATPC - voluit "Cercle d'Art des Travailleurs de Plantation Congolaise" of "Congolese Plantation Workers Art League" - is een kunstcoöperatie van plantagearbeiders uit Lusanga, DR Congo. Ze werd opgericht in 2014, samen met de bekende milieuactivist René Ngongo. Dit jaar is CATPC, samen met kunstenaar Renzo Martens en curator Hicham Khalidi, de Nederlandse inzending voor de Biënnale van Venetië. CATPC heeft een praktijk opgebouwd ontwikkeld waarbij ze de opbrengsten van hun kunst inzetten om honderden hectares voormalig plantageland veilig te stellen voor toekomstige generaties. Op dat land herstellen ze arbeiderseigen, ecologische en inclusieve voedselbossen: de Post Plantation. Te midden van dat land hebben zij een museum gebouwd, de White Cube.

NFT

De Non-Fungible Token (NFT) Balot geeft digitaal eigendom van cultuur terug aan velen en helpt gestolen land terug te kopen. In een radicaal nieuw model van restitutie wordt NFT-technologie een hulpmiddel voor dekolonisatie.

SCULPTUUR BALOT

Eeuwenlang zijn mensen op plantages in Congo en elders beroofd van hun cultuur en gedwongen tot onbetaalde arbeid om de rijkdom en kunst in het globale noorden te ondersteunen. In dit geval van digitale restitutie eist de Cercle d'Art des Travailleurs de Plantation Congolaise (CATPC) hun erfgoed op met behulp van de magische krachten van NFT's. Het beeldhouwwerk Balot werd gesneden in 1931, tijdens een opstand van de Pende tegen de wreedheden uitgevoerd door het plantagesysteem van Unilever en Belgische koloniale agenten. Het beeldhouwwerk stelt de boze geest van de onthoofde Belgische officier Maximilien Balot voor. Het werd gemaakt om Balots geest te beheersen en hem te laten werken voor het Pendevolk.

De sculptuur is sinds 2015 in de collectie van het Virginia Museum of Fine Arts (VMFA) in Richmond. Verzoeken om bruikleen door CATPC zijn tot 2024 toe vruchteloos geweest.* Met de Balot NFT eist CATPC terug wat van hen is: niet alleen kunst, maar ook land. CATPC heeft publiekelijk de krachten van het Balot beeld teruggeroepen door het te slaan als NFT. Met de verkoop koopt CATPC land terug in een van de meest verarmde gebieden ter wereld, herplant het bos en herintroduceert de biodiversiteit.

Kopers krijgen een digitale weergave van het Balot-sculptuur, zwevend over een fragment van een tekening van CATPC-lid Ced’art Tamasala. De tekening brengt de mondiale waardestromen van kapitaal, handelswaar en culturele uitbuiting in kaart. Het laat zien hoe het beeldhouwwerk van Balot werd gemaakt om weerstand te bieden aan deze ongelijke machtsverhoudingen en de desastreuze gevolgen daarvan voor de gemeenschap. Het is opgedeeld in 306 stukken, waarboven de digitale Balot zal zweven. Met elke verkochte NFT kan CATPC een hectare land terugkopen.

*CATPC heeft Balot tijdelijk in bruikleen. De sculptuur is in Lusanga te zien van 20 april tot 24 november 2024, parallel aan Biënnale van Venetië.